Ugdymo karjerai diena Kūlupėnų M. Valančiaus pagrindinėje mokykloje

Spalio 20 dieną mokykloje vyko Ugdymo karjerai diena. Pradinukai dieną pradėjo klasės valandėlėmis ir diskutavo, kodėl nuo mažens svarbu svajoti apie savo ateitį, atliko įvairias užduotis, susijusias su profesijomis. Kuo įdomi bibliotekininko profesija, trečiokams papasakojo Kretingos rajono savivaldybės M.Valančiaus viešosios bibliotekos Kūlupėnų filialo vedėja V. Macienė, o pirmokams – mokyklos bibliotekininkė D. Bieliauskaitė. Antrokai apsilankė Kartenos pirminės sveikatos priežiūros centre, Kūlupėnų punkte, ir susitiko su slaugytoja L .Kazlauskiene, kuri pasakojo, kokias paslaugas suteikia gyventojams. Su kirpėjo profesija trečiokai susipažino lankydamiesi Aušros Jašinskienės kirpykloje. Čia buvome pavaišinti labai skaniu obuolių pyragu, nes Aušra dar yra įgijusi ir virėjos specialybę.
4 klasės mokiniai su mokytoja Vilma Narmontaite lankėsi Kūlupėnų seniūnijoje, kur visus šiltai pasitiko seniūnė R. Lubienė ir specialistė V. Tamošauskienė. Jos vaikams papasakojo apie seniūnijos darbuotojų pareigas, uždavė ir klausimų, į kuriuos atsakant vaikams reikėjo pamąstyti. Soc. darbuotoja I. Zubienė priminė, kokiais klausimais seniūnijos gyventojai kreipiasi į ją. Vaikams daug emocijų sukėlė apsilankymas seniūnijos sporto salėje, kur apžiūrėjo inventorių ir išbandė kai kuriuos įrenginius. Vėliau pradinukai kartu su 5,6 klasių mokiniais susitiko su bitininke ir sužinojo, kad bičių auginimas yra nelengvas darbas, bet tuo pačiu gali būti ir malonus pomėgis.
4 ir 5, 6 klasių mokiniai dalyvavo paskaitoje ,,Kaip mokytis taupyti pinigus?”, kurią vedė finansų konsultantė Eglė Galdikienė. Ji vaikams kalbėjo apie pinigų paskirstymą, taupymą, ateities viziją. Mokiniai kūrė pinigines, kuriose keli skyriai pinigų paskirstymui. Konsultantė padovanojo žaidimą- kortelių rinkinį ,,Apie pinigus su vaikais”, kurį žaisdami daugiau sužinos apie pinigų paskirstymą, savo poreikius bei mokysis taupyti.
Penktokai ir šeštokai lankėsi Kūlupėnų geležinkelio stotyje ir Kūlupėnų vandenvietėje, kurioje sužinojo, kaip veikia vandens nugeležinimo įrengimai.
Kiek laiko reikia mokytis norint tapti paramediku? Kiek laiko važiuojama į iškvietimus? Šiuos ir dar daugybę klausimų uždavė septintokai Kretingos greitosios medicinos pagalbos darbuotojams. Ačiū medikams už skirtą laiką ir priminimą, kaip reikia elgtis ištikus nelaimei ir kaip svarbu pėstiesiems ir vairuotojams duoti kelią skubantiems greitosios pagalbos automobiliams.
Palangos oro uostą moksleiviai galėjo pamatyti ir keliautojo, ir darbuotojo akimis. Sužinojo, kokių savybių reikia oro uosto saugos tarnybos ar gaisrinės darbuotojams, kokio dydžio lėktuvai leidžiasi ir kodėl pavojingiausias momentas lėktuvui leidžiantis ir kylant.
8-9 klasių mokiniai susitiko su archeologu ir sužinojo, kad archeologija labai plati ir daug žinių reikalaujanti specialybė, kurioje privalu mokėti dirbti su geodeziniais prietaisais, gebėti braižyti brėžinius, turėti žinių apie archeologinius radinius, taip pat mokėti skaityti darbinius žemėlapius, susirinkti informaciją apie tiriamą vietą ir numatyti, ko joje galima tikėtis. Taip pat reikia turėti organizacinių gebėjimų.
Visada maloniai savo gražioje sodyboje mokinius priima kūlupėniškis J. Jurkus, užsiimantis dekoratyvine augalininkyste. Vedžiodamas po sodybą šeimininkas pažindino 8 ir 9 klasių mokinius ne tik su įvairiais augalais, bet ir pasakojo, kokių žinių ir įgūdžių reikia dauginant, skiepijant ir prižiūrint augalus. Daug metų dirbęs mokyklos aplinkos prižiūrėtoju J. Jurkus visada mokinius išleidžia su dovanomis. Jo dovanota hortenzija papuošė mokyklos kiemą, o išgirstos žinios ir įspūdingi augalai gal paskatins rinktis apželdintojo ar kraštovaizdžio architekto profesiją.

Džiaugiamės galėdami supažindinti mokinius su įvairiomis specialybėmis, dėkojame visiems, kurie skyrė laiko bendravimui su mūsų mokiniais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *