„Balandėliai“ vynuogių lapuose

( 0 Balsai ) 
Narių vertinimas:  / 0
BlogiausiasGeriausias 
Kategorija: Erasmus+projektas
Atnaujinta: Antradienis, 2017 gegužės 23 15:58
Paskelbta: Antradienis, 2017 gegužės 23 15:19
Peržiūros: 652
Teksto dydis:

logoeraz

Kūlupėnų M. Valančiaus pagrindinė mokykla,   koordinuojanti tarptautinį penkių Europos šalių – Bulgarijos, Graikijos, Lenkijos, Turkijos ir Lietuvos - mokyklų Erasmus+ projektą „Mokydamiesi apie savo šalis – esame vieningi Europoje“ (Learning about our countries – we are united in Europe), įgyvendino ketvirtąją projekto programos dalį - „Mūsų nacionalinės virtuvės“. Dėl nepaprastosios padėties   ir nesaugumo Turkijoje, kur turėjo vykti tarptautinis mokytojų ir mokinių susitikimas, baigiamųjų užduočių ir rezultatų aptarimą bei partnerių susitikimą organizavo Graikijos Rodo miesto 7 – oji gimnazija. Į tarptautinį susitikimą vyko mokiniai Ugnė Degimaitė, Edgardas Jašinskas, Karolina Zaleckytė ir Matas Raškauskas. Mokiniams paruošti programą padėjo ir kelionėje lydėjo mokytojos Rasa Jazbutienė, Dalia Mockuvienė ir Nijolė Montrimaitė. Ruošdamiesi susitikimui, projekto partneriai rinko medžiagą apie savo šalių maisto istoriją, kultūrą bei valgymo tradicijas. Surinkta medžiaga buvo pateikta internete, tarptautinių projektų portale eTwinning,  visiems partneriams susipažinti.

Maisto istorija nuo seniausių laikų

Kūlupėnų mokyklos mokiniai partneriams pateikė įdomių lietuvių maisto istorijos detalių nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų.   Jau XIII – XVII amžiuje egzistavo skirtingos valdovų, kunigaikščių, miestiečių bei valstiečių virtuvės. Duona buvo vienas garbingiausių produktų. Su duona ir midumi kunigaikščiai pasitikdavo pilyse svečius. Duona naudota net kaip pinigų pakaitalas. Įdomus pomidorų ir bulvių vartojimas. Pomidorai vadinti „meilės obuoliais“ ir buvo naudojami tik sriuboms virti. Bulvės laikytos ypatingais daržo augalais ir vartotos tik kaip vaistai. Valstiečiai bulvių nepripažino ir manė, kad jos skleidžia ligas. Tik XVII amžiuje bulvės   pamažu atsirado ant vargingųjų stalo. Turtingųjų virtuvėje vartota nemažai prieskonių, atgabentų iš kitų šalių.
Analizuodami Lenkijos mokyklos pateiktą maisto istoriją, randame kraujinės sriubos, „czernina“ , kuri iki XIX amžiaus buvo dalis lenkiškosios kultūros, aprašymą. Būsimos nuotakos tėvai ją patiekdavo jiems nepatinkančiam jaunuoliui, prašančiam dukters rankos. Sriuba buvo verdama iš anties kraujo, pridedant cukraus, acto ir slyvų arba kriaušių. Vienas iš tradicinių lenkiškų patiekalų, beje, anksčiau populiarių ir Lietuvoje , yra taukai su spirgučiais, tepami ant duonos ir valgomi su raugintais agurkais. Lietuvių ir lenkų maisto istorijoje esama ir daugiau bendrų patiekalų, gaminamų ir šiandien: kepta antis su obuoliais, sultiniai, kiaulienos kepsniai. Graikų virtuvėje pagrindinis produktas yra alyvuogių aliejus, vartojamas nuo antikos laikų. Šalies salose nuo senovės valgoma daug žuvų. Šiltas Viduržemio jūros klimatas brandino abrikosus, apelsinus, vynuoges, kurių ir šiandien gausu graikiškoje virtuvėje. Analizuodami partnerių pateiktą medžiagą ir skaidres, mokiniai sužinojo, kuo skirtingos ir panašios projekto partnerių šalių virtuvės.



Populiariausi patiekalai ir „maisto piramidė“

Ruošdamiesi susitikimui, visų šalių komandos turėjo paruošti trumpus video įrašus apie populiariausius patiekalus savo nacionalinėse virtuvėse. Kūlupėniškiai  sukūrė filmą, kuriame pademonstravo, kaip gaminami vieni populiariausi mūsų patiekalų – šaltibarščiai ir baltoji mišrainė. Kadangi lietuviai garsūs savo skania duona ir jos gaminiais,   filme mokiniai paaiškino ir parodė, kaip išsikepti paprastas „sveikuoliškas“ duonos bandeles „duoniukus“. Visi susitikimo dalyviai buvo pavaišinti mokytojos R.Jazbutienės namie kepta skania duona ir „duoniukais“. Akcentuodami duonos reikšmę ir jos ilgą kelią iki mūsų stalo, kūlupėniškiai suvaidino pasaką „Kaip vilkas duonos užsimanė“.
Įdomų tradicinį pyragą „fanouropita“ pristatė graikų moksleiviai. Pyrago sudėtis paprasta (alyvuogių aliejus, cinamonas, gvazdikėliai, miltai), bet įdomi šio pyrago paskirtis. Tai yra kaip auka Šventajam Fanourios, Rodo miesto globėjui, kad šis padėtų surasti tai, kas prarasta. Valgydami šį pyragą, graikai sako
„ Dieve, atleisk Šv. Fanourios motinai“, nes pagal legendą Šv. Fanourios motina buvusi nusidėjėlė.
Pažintis su graikų tradicine virtuve tęsėsi ir prie gausaus graikų mokinių tėvų patiekto stalo. Čia ne vieną nustebino mažyčiai „balandėliai“, kurių įdaras panašaus skonio kaip lietuviškų, bet   vietoj kopūstų lapų   naudojami dideli vynuogių lapai. Kaip kepamos didelės saldžios graikiškos bandelės- riestės, susitikimo dalyviai stebėjo ir skanavo vienoje Rodo miesto kepyklėlėje. Įvairūs graikiški troškiniai, pyragėliai bei tradiciniai saldumynai yra turtingos ir įvairios Viduržemio jūros regiono dietos dalis.
Be patiekalų ragavimo ir aptarimo bei įdomių filmuotų pristatymų mokiniai turėjo atlikti graikų mokytojų suorganizuotas užduotis. Keturios tarptautinės komandos varžėsi viktorinoje, parengtoje pagal visų partnerių pristatytą medžiagą. Apie sveiką ir nesveiką mitybą mokiniams pasakojo ir „maisto piramidės“ žinojimo prasmę paaiškino susitikime dalyvavusi graikų dietologė. Ji organizavo „maisto piramidės“ konkursą, kuriame tarptautinės dalyvių komandos turėjo įvairius produktus pagal jų naudą žmogaus sveikatai sudėti į „piramidę“.
Kadangi susitikimas Graikijoje vyko neseniai po Šv. Velykų, visų šalių dalyviai buvo parengę trumpus Velykų maisto bei tradicijų pristatymus. Kūlupėnų mokiniai papasakojo, kaip Lietuvoje marginami Velykų margučiai ir parodė, kaip jie ridenami.


Bitės ir povai

Graikų mokykla susitikimo dalyviams paruošė įdomią kultūrinę programą. Pokalbiai apie sveiką mitybą tęsėsi ir regiono „Bičių ir Medaus“ kompanijos muziejuje. Čia dalyviai išgirdo apie medaus, „auksinio maisto“, panaudojimą nuo Bizantijos periodo laikų, matė senųjų to regiono avilių pavyzdžius. Visus sudomino gyvas stiklinis avilys. Pasigrožėję bičių gyvenimo harmonija ir darbo pasiskirstymu avilyje, dalyviai buvo pakviesti iš korio išsukti medų. Kaip sukamas ir surenkamas medus, kai kurie mokiniai matė pirmą kartą.
Lankymasis Graikijoje neatsiejamas nuo istorijos. Rodo gimnazijos mokytojos ir mokiniai pakvietė dalyvius aplankyti garsiąsias istorines salos vietas. Pirmiausia susipažinome su   istoriniu Lindos miesto Akropoliu. Tai aukščiausia miesto vieta, kurioje apie 300metų pr.Kr buvo pastatyta deivės Atėnės šventykla. Vėlesniais amžiais ši vieta priklausė graikams, romėnams, Šv. Jono riteriams ir Otomanų imperijos atstovams. Šiandien tai yra turistų iš viso pasaulio lankoma vieta, nuo kurios istorinių liekanų atsiskleidžia nuostabi rytinė Rodo salos pakrantė.
Ne mažiau įspūdinga Filerimos kalva vakarinėje salos dalyje. Kalvos viršuje yra išlikusios ankstyvojo krikščionybės periodo (V-VI a. AD) bazilikos liekanos bei koplyčia su XVa. freskomis. Šv. Jono riterių laikais čia pastatytas ir vienuolynas. Salą valdant italams, iki aukščiausios kalvos vietos buvo nutiestas laiptinis takas su Kristaus kančios kelio stočių mūrinėmis bareljefinėmis koplytėlėmis. Kalvos viršuje šiandien stovi galingas geležinis kryžius. Įspūdinga ir netikėta tai, kad kalvoje gyvena daug povų, kurie šaižiais balsais pirmiausia ir pasveikina atvykusius.
Lankydamiesi Kastelos kalne, apžiūrėjome liekanas pilies, kurioje senovės laikais vietovės žmonės saugodavosi ir gindavosi nuo piratų.
Lankymasis istorinėse Rodo salos vietose padėjo suprasti, kokia nepaprasta yra šios Egėjo jūros salos istorija ir kiek daug valdovų ir užkariautojų čia yra amžiams palikę savo pėdsakus šio krašto istorijoje ir kultūroje.

Iki pasimatymo Kūlupėnuose

Susitikimas Graikijoje balandžio mėnesio pabaigoje kūlupėniškiams buvo paskutinė kelionė į projekto partnerių šalį. Susitikimo dalyviai yra dėkingi Graikijos Rodo miesto 7-ajai gimnazijos mokytojams ir mokiniams už svetingą priėmimą ir puikiai suorganizuotas praktines bei pažintines veiklas.
Projekto baigiamasis tarptautinis mokytojų ir mokinių susitikimas spalio mėnesį vyks Kūlupėnų pagrindinėje mokykloje.


Nijolė Montrimaitė
Anglų kalbos mokytoja
Projekto koordinatorė

rod1

Dalis susitikimo dalyvių Filerimos kalvoje, vakarinėje Rodo salos pakrantėje.

 

rod2

Kūlupėnų mokyklos mokiniai Edgardas Jašinskas, Karolina Zaleckytė, Ugnė Degimaitė, ir Matas Raškauskas senoviniame Lindos miesto Akropolyje

 

rod3

Susitikimo dalyviai Rodo miesto 7 –osios gimnazijos kieme

 

rod4

Susitikimo Rode dalyviai. Tolumoje Lindos miestas. Ant kalvos senovinis Akropolis – aukščiausioji antikinio miesto dalis

 

rod5

Ekskursija Rodo senamiestyje, vadovaujant graikų mokiniams

 

rod6

Matas, Karolina, Ugnė ir Edgardas su Rodo miesto 7-osios gimnazijos direktoriumi Spyridon Papasideris muziejuje – Didžiojo Rodo Valdovo rūmuose.

 

rod7

Karolina, Ugnė, Matas ir Edgardas 7-osios Rodo gimnazijos kieme

 

rod8

Rodo senamiesčio gatvelėje